Piątek 03.04.2020

Cele:

  • rozróżnianie i nazywanie produktów potrzebnych do wykonania babeczek;
  • rozwijanie koordynacji wzrokowo-ruchowej oraz sprawności manualnej;
  • rozwijanie umiejętności pracy w zespole;
  • utrwalenie prawidłowej techniki mycia rąk;

 

Szanowni Państwo,

W przyszłym tygodniu będziemy omawiali „Wielkanoc”. Jest wiele ciekawych treści do zrealizowania. W związku z tym, że wszystkie dzieci są w domach, wyobrażam sobie, że przygotowania do świąt będą w tym roku wyjątkowe -pod każdym względem 🙂 Nie mam sumienia proponować Państwu w tym czasie „Wielkanocnych zajączków” dlatego już dzisiaj zapraszam na warsztaty kulinarne……

 

Zajęcia:

  • „Higiena to ważna sprawa”– oglądanie filmu edukacyjnego o prawidłowym myciu dłoni. Uświadomienie dzieciom potrzeby mycia dłoni min przed przygotowaniem posiłków.

         przykładowe źródło :

          https://www.youtube.com/watch?v=fxxx2myt_eI

  • „Wielkanocne zajączki”– Rodzic prezentuje produkty do wykonania ciasta i kremu. Dziecko nazywa poszczególne produkty, z pomocą rodzica przygotowuje ciasto i krem. Następnie dekoruje babeczki.

 

Składniki ciasto:

  • 3 dojrzałe banany (im bardziej dojrzałe tym lepiej)
  • 125 ml oleju
  • 2 jajka (może być bez jajek, ale będą się bardzo kruszyć)
  • 100 g cukru (może być ksylitol)
  • 225 g mąki pszennej lub bezglutenowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody

Sposób przygotowania:

Banany rozgnieść, następnie połączyć z resztą składników. Włożyć ciasto do foremek. Piec 15-20 minut w 200 stopniach.

 

Składniki krem:

  • śmietana 30%
  • ser mascarpone
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Ubić śmietanę z cukrem pudrem następnie dodać ser mascarpone, wymieszać i wstawić do lodówki.

Powyżej nie podałam konkretnych ilości, ponieważ zazwyczaj robię to na wyczucie 🙂 pewnie jak większość mam.

 

Krem jest przykładowy, mogą Państwo przyrządzić dowolny. Maślany czy wegański. Ważne, żeby był sztywny i nie spływał z babeczek

 

Do dekoracji:

Oczka: kolorowe perełki, groszki, rodzynki

Wąsy: wykorzystałam gotową polewę czekoladową w saszetce. Rozgrzałam w wodzie, odcięłam róg saszetki a następnie na papier do pieczenia wylewałam długie cienkie linie, po ostygnięciu kroiłam na mniejsze kawałki.

Uszy: wykorzystałam czekoladki, tzw kocie języczki, mogą być także biszkopty, cienkie rurki waflowe albo popularne czekoladki w biało- czerwonym opakowaniu 🙂

Owijka „trawa”, zielony papier kolorowy

Na ostudzoną babeczkę, rękawem cukierniczym nakładamy krem, a następnie dekorujemy: oczy, wąsy, uszy. Na koniec nakładamy owijkę i GOTOWE-SMACZNEGO!!!!!

 

Przepis wykorzystuje od kilka lat, jest szybki i łatwy. Nie wiem kto jest autorem przepisu. Moja córka i nie tylko uwielbia te babeczki. Im bardziej dojrzałe banany tym lepiej. Zapomniane banany z czarną skórką, które czasami zaplączą się w kuchni są idealne. Jeżeli użyjemy mąki orkiszowej, ksylitolu i nie będziemy nakładali kremu to jest to zdrowa i szybka przekąska.

Poniżej prezentuje zdjęcia z warsztatów kulinarnych w naszym przedszkolu.

Zachęcam Państwa do przesłania swoich zdjęć…..

no images were found