Piątek 03.04.2020
Cele:
- rozróżnianie i nazywanie produktów potrzebnych do wykonania babeczek;
- rozwijanie koordynacji wzrokowo-ruchowej oraz sprawności manualnej;
- rozwijanie umiejętności pracy w zespole;
- utrwalenie prawidłowej techniki mycia rąk;
Szanowni Państwo,
W przyszłym tygodniu będziemy omawiali „Wielkanoc”. Jest wiele ciekawych treści do zrealizowania. W związku z tym, że wszystkie dzieci są w domach, wyobrażam sobie, że przygotowania do świąt będą w tym roku wyjątkowe -pod każdym względem 🙂 Nie mam sumienia proponować Państwu w tym czasie „Wielkanocnych zajączków” dlatego już dzisiaj zapraszam na warsztaty kulinarne……
Zajęcia:
- „Higiena to ważna sprawa”– oglądanie filmu edukacyjnego o prawidłowym myciu dłoni. Uświadomienie dzieciom potrzeby mycia dłoni min przed przygotowaniem posiłków.
przykładowe źródło :
https://www.youtube.com/watch?v=fxxx2myt_eI
- „Wielkanocne zajączki”– Rodzic prezentuje produkty do wykonania ciasta i kremu. Dziecko nazywa poszczególne produkty, z pomocą rodzica przygotowuje ciasto i krem. Następnie dekoruje babeczki.
Składniki ciasto:
- 3 dojrzałe banany (im bardziej dojrzałe tym lepiej)
- 125 ml oleju
- 2 jajka (może być bez jajek, ale będą się bardzo kruszyć)
- 100 g cukru (może być ksylitol)
- 225 g mąki pszennej lub bezglutenowej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
Sposób przygotowania:
Banany rozgnieść, następnie połączyć z resztą składników. Włożyć ciasto do foremek. Piec 15-20 minut w 200 stopniach.
Składniki krem:
- śmietana 30%
- ser mascarpone
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Ubić śmietanę z cukrem pudrem następnie dodać ser mascarpone, wymieszać i wstawić do lodówki.
Powyżej nie podałam konkretnych ilości, ponieważ zazwyczaj robię to na wyczucie 🙂 pewnie jak większość mam.
Krem jest przykładowy, mogą Państwo przyrządzić dowolny. Maślany czy wegański. Ważne, żeby był sztywny i nie spływał z babeczek
Do dekoracji:
Oczka: kolorowe perełki, groszki, rodzynki
Wąsy: wykorzystałam gotową polewę czekoladową w saszetce. Rozgrzałam w wodzie, odcięłam róg saszetki a następnie na papier do pieczenia wylewałam długie cienkie linie, po ostygnięciu kroiłam na mniejsze kawałki.
Uszy: wykorzystałam czekoladki, tzw kocie języczki, mogą być także biszkopty, cienkie rurki waflowe albo popularne czekoladki w biało- czerwonym opakowaniu 🙂
Owijka „trawa”, zielony papier kolorowy
Na ostudzoną babeczkę, rękawem cukierniczym nakładamy krem, a następnie dekorujemy: oczy, wąsy, uszy. Na koniec nakładamy owijkę i GOTOWE-SMACZNEGO!!!!!
Przepis wykorzystuje od kilka lat, jest szybki i łatwy. Nie wiem kto jest autorem przepisu. Moja córka i nie tylko uwielbia te babeczki. Im bardziej dojrzałe banany tym lepiej. Zapomniane banany z czarną skórką, które czasami zaplączą się w kuchni są idealne. Jeżeli użyjemy mąki orkiszowej, ksylitolu i nie będziemy nakładali kremu to jest to zdrowa i szybka przekąska.
Poniżej prezentuje zdjęcia z warsztatów kulinarnych w naszym przedszkolu.
Zachęcam Państwa do przesłania swoich zdjęć…..
no images were found